2010-04-20

Ljusföroreningar

Såg precis ett program på kunskapskanalen som hette "The Dark Side of Light" och handlade om ljusföroreningar och om hur de påverkar livet på jorden i stort och i smått.
Man kanske inte tänker på att ljus också kan vara en förorening - men det är just vad det är - en nedsmutsning av naturen som vi har orsakat. Det är högst onaturligt att det ska vara ljust på natten och det påverkar djurlivet negativt - insekter har svårt att orientera sig och dör utan att hinna föröka sig, insekter som ingår i ett komplext ekosystem och som, om de dör ut, påverkar oss i slutändan. Större djur såsom havssköldpaddor påverkas oxå. Människan påverkas oxå av att ha det för ljust om natten (och även för mörkt på dagen), och kan leda till sömnlöshet, depressioner och andra komplikationer.
En annan effekt av ljusföroreningar är att vi kan studera stjärnhimlen allt sämre. Vi stänger in oss i vårt egna ljus! Detta är ett stort problem för astronomer världen över (mer info om detta hittar ni här).
Ljusföroreningar över europa
Ytterligare en aspekt är att det mesta av ljusföroreningarna är helt i onödan och kostar länder, skattebetalare och jordbor (stora som små) massor av pengar och naturresurser.
Men vad kan man göra åt det då?
Här är några förslag:
1) Inför böter på ljusföroreningar
2) Upprätta regler och lagar om gränsvärden
3) Upprätta skyddszoner som är extra känsliga
4) Använd riktade lampor av gul eller röd ton om natten
5) Släck!

Mer information om ljusföroreningar hittar man på webbplatsen ljusstyrkan.se.

Inga kommentarer: